Veelgestelde vragen

FAQ

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over relatietherapie en coaching:

Veelgestelde vragen:

1. Wat houdt relatietherapie in? Relatietherapie is een vorm van therapie die gericht is op het verbeteren van relaties tussen partners. Het omvat gesprekken tussen de partners en de therapeut om problemen te identificeren, communicatie te verbeteren, conflicten op te lossen en de relatie te versterken. Het kan ook dat een koppel gedurende de therapie erachter komen dat zij afscheid gaan nemen van elkaar. Dan is relatietherapie erop gericht dit proces van elkaar steeds verder loslaten heel helpend om op een goede manier uit elkaar te gaan. De therapie is er dan ook op gericht dat beide partners op een goede manier verder kunnen.

2. Is relatietherapie geschikt voor ons? Relatietherapie kan geschikt zijn voor stellen die moeilijkheden ervaren in hun relatie, zoals communicatieproblemen, conflicten, ontrouw, of een gebrek aan verbondenheid. Of het geschikt is voor jullie hangt af van jullie bereidheid om samen aan de relatie te werken en open te staan voor verandering.

3. Hoe lang duurt een relatietherapiesessie? Een relatietherapiesessie duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten. De exacte duur kan variƫren afhankelijk van jullie behoeften en wat zich aandient.

4. Hoeveel sessies hebben we nodig? Het aantal sessies dat nodig is, varieert per stel en hangt af van de aard en ernst van de problemen, jullie bereidheid tot verandering, en jullie voortgang tijdens de therapie. Sommige stellen hebben baat bij slechts een paar sessies, terwijl anderen een langere periode nodig hebben. Een richtlijn zou kunnen zijn 6 tot 10 keer.

5. Is individuele therapie en coaching geschikt voor mij? Individuele coaching is voor mensen die persoonlijke vraagstukken willen onderzoeken. Individuele coaching kan verschillende aanleidingen hebben, zo kan een partner niet openstaan voor relatietherapie. Het komt ook voor dat iemand eerst eigen stukken wil onderzoeken los van de partner. Sommige relaties zijn zo uit balans of onveilig dat een kwetsbaar onderwerp ook eerst individueel besproken kan worden voorafgaand aan relatietherapie.

6. Hoe verloopt een kennismaking voor relatietherapie? Tijdens de kennismaking krijgen jullie een korte introductie in relatietherapie, leren we elkaar kennen, bespreken jullie problemen en uitdagingen en kunnen jullie de werkwijze ervaren. Het leren kennen van de therapeut is heel belangrijk om te zien of jullie vertrouwen hebben in de therapeut en je veilig voelt.

7. Hoe verloopt een relatietherapiesessie? Tijdens een relatietherapiesessie bespreken we jullie relatieproblemen, luisteren naar jullie beide perspectieven, en werken we samen aan het vinden van oplossingen. De therapeut zal jullie begeleiden, ondersteunen en helpen bij het ontwikkelen van effectievere communicatie- en probleemoplossingsvaardigheden. De rol van de therapeut is een neutrale, waarin beide partners steun kunnen ervaren maar ook een spiegelende op gedrag en visie.

8. Is alles wat we bespreken vertrouwelijk? Ja, alles wat tijdens de therapiesessies wordt besproken, wordt vertrouwelijk behandeld. Wij hanteren een strikt beleid van vertrouwelijkheid en privacy.

9. Hoe kunnen we een afspraak maken? Jullie kunnen een afspraak maken door contact op te nemen via telefoon, e-mail of het online afspraakverzoekformulier op de website. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met jullie opgenemen om een afspraak in te plannen.

10. Wat zijn de tarieven? De tarieven variƫren afhankelijk van de duur van de sessies en het type therapie dat wordt gegeven. Kijk op de website bij tarieven voor een overzicht.

11. Hoe groot is de kans dat relatietherapie werkt? Als het doel is elkaar beter te leren begrijpen, dan is relatietherapie bij 90% van de liefdesrelaties succesvol. Als jullie relatietherapie gebruiken om beiden te onderzoeken of er nog toekomst in jullie relatie zit en het doel is daar samen in tot een goede conclusie te komen dan is de kans van slagen zelfs 95%. Als het doel van relatietherapie is gelukkig samen verder te gaan dan is de kans van slagen 50%. Dit percentage is lager omdat vaak een van de twee als laatste redmiddel relatietherapie inzet, terwijl de ander al met een been buiten staat. Ook als uit elkaar gaan de conclusie is kan relatietherapie heel helpend zijn om in liefde elkaar los te kunnen laten.

relatietherapie veelgestelde vragen fan