Blog: Hoe holistisch ben jij?

Relatietherapie Den Bosch Rosmalen individuele coaching

Hoe holistisch ben jij?

Check het zelf met de volgende 11 uitspraken.
Holisme is hot & happening! Maar wat is het eigenlijk? Kortgezegd is holisme het tegenovergestelde van afgescheidenheid & hokjesdenken. Best een verademing in deze tijd van regels, vergelijkingen, oordelen en waarderingen. Met wat zelfvertrouwen kun je die beperkingen steeds wat verder loslaten en word je een steeds completer en authentieker mens.

Bepaal hieronder zelf of een holistische levenswijze bij je past & leer ondertussen hoe je holisme in je dagelijkse leven integreert:

Spiegeltje, spiegeltje…

Zie je vandaag blije of chagrijnige mensen om je heen en wat zegt dat over jou? Gek eigenlijk, om te realiseren dat als jij je blij voelt en je stralend over straat loopt die boze buurman niet eens opvalt. Die resoneert namelijk niet met je huidige staat. Maar de mevrouw die teruglacht op de fiets zie je dus wél. Ook om je beter te voelen schijnt lachen te helpen; juist wanneer jij je niet zo blij voelt…
Anderzijds is het volgens mij de kunst om te laten zijn wat er op dat moment waargenomen wil worden. Ook als dat geen fijn gevoel is.

Wat is de weldaad van stilte?

Rust nemen is noodzakelijk maar heeft eigenlijk niet echt zin als je hoofd op volle toeren doordraaft. Je kunt het effect pas ervaren als het van binnen ook stil wordt, al is het maar voor een paar seconden! Dit kun je op twee manieren trainen: door alleen je zintuigen te laten werken en daarmee je omgeving volledig in je op te nemen of juist door je binnenwereld waar te nemen wat het beste gaat met zo min mogelijk externe prikkels. Probeer maar eens: het kost je een paar seconden en levert een enorme weldaad!

Leven met de seizoenen

Het is eigenlijk heel simpel: kies een boom in de buurt of een plant in je tuin die je het hele jaar door observeert. Het proces dat zich in de boom of plant voltrekt is in jou ook gaande. Dus in de lente, als de plant groeit dan is alles in de plant in actie, dit is dus ook de tijd dat je zelf actief bent en nieuwe plannen maakt. In de zomer ontstaan er vruchten en bloemen en krijgen de nieuwe ideeën vorm. In de herfst kun je gaan oogsten en vier je de successen die behaald zijn. Dan gaat je aandacht weer meer naar binnen. De winter is een stille fase, een die in onze maatschappij niet echt gewaardeerd en vaak overgeslagen wordt. Het zou een fase mogen zijn waarin je helemaal tot rust komt om weer nieuwe energie op te doen zodat je in de lente weer krachtig kunt stralen en groeien.

Hoe voer je een gezonde discussie?

In discussies wil je het liefste dat verschillende meningen naast elkaar mogen bestaan. Maar zit je er midden in dan word je vaak naar een kant getrokken. Vooral als het iets is wat je heel erg aangrijpt. Het is dan lastig om je in te leven in de ander of het ook vanuit de ander te bekijken. Het kan dan helpen even een time out te nemen om je te herinneren dat iedereen er mag zijn en een eigen visie mag inbrengen. Hoe meer zelfvertrouwen je genereert, hoe meer je in staat bent andersdenkenden de ruimte te geven. Je schept daarmee ook meteen ruimte voor de ander om zichzelf te kunnen zijn.


De voeding die past bij je lichaam

Als je het mij vraagt zijn voedingsadviezen die voor iedereen gelden vaak te eenzijdig. Je kunt gemakkelijk testen wat voor jou werkt, waar je lichaam zich goed bij voelt en waarbij niet door voor je iets in je mond stopt even te voelen wat het met je doet. Wel werkt ons lichaam bij verslavingen en allergieën iets vernuftiger. Het laat je dan vaak juist hunkeren naar hetgeen wat niet persé goed voor je is. Kijk voor meer info eens op de website van mijn vriendin Lieneke Van Grinsven van Gezonde Zaken.

 

 

Het effect van de natuur jou

Merk je ook dat als je gestresst bent en even de natuur in loopt dat gevoel vaak meteen wegebt? Je hebt krijsende kinderen achter in de auto die zodra ze het bos in stappen helemaal happy zijn… Hoe kan dat nou? Er zijn hele universitaire studies gewijd aan dit onderwerp en je kunt er eindeloos veel over lezen maar het is zó eenvoudig. De meesten van ons zijn het alleen vergeten… 
Wij mensen zijn namelijk ook natuur. Het is waar we uit voort komen en waar we miljoenen jaren een mee waren. Pas zeer recent zijn we in huizen gaan wonen en hebben we ons steeds verder afgezonderd van de natuur. De natuur reguleert meteen alle opgekropte spanning uit ons systeem en dat is dus meer dan logisch. 

 

Hoe om te gaan met uitdagingen?

Er is iets op je werk of privé en je ziet er enorm tegenop. Het maakt dat je hoofd erover gaat malen en je zo’n onbehaaglijk en onrustig gevoel krijgt. Zo’n situatie maakt iedereen wel eens mee. De meesten van ons proberen uit alle macht het onbehagen weg te duwen maar daar verdwijnt t niet mee… Lastig! Je zou ook eens kunnen proberen om het vervelende gevoel te erkennen door wat te zuchten en te accepteren dat je voelt wat je nu voelt.  Misschien blijf je verstrikt in het interne conflict maar de kans is groter dat het gevoel langzaam wegebt en je je hierna veel rustiger voelt.

Een natuurlijke ademhaling

Veel mensen hebben een te hoge ademhaling. Je kunt als je gewoon ademt zien of je buik zich op een neer beweegt of alleen je ribbenkast zich in en uitzet. Als je wil oefenen om dieper en vollediger te ademen en dan kun je iedere dag een paar minuten bewust dieper door ademen. Als je dat spelenderwijs uitbouwt bij het tandenpoetsen, in de rij staan en op het toilet dan ga je het op een gegeven moment ook op onbewuste momenten integreren. Als je dan op een keer vooraf aan een spannend moment je ademhaling dieper maakt merk je ineens dat je jezelf tot rust kunt brengen. Maar de eerste stap is zo veel mogelijk korte momenten oefenen door het aandachtig te doen. Een tijdje dieper doorademen brengt ook veel meer zuurstof naar de hersenen waardoor je na deze oefening waarschijnlijk veel helderder kunt nadenken. Probeer maar eens als je (te) lang stil zit. En dat kun je overal doen, ook zonder dat anderen het door hebben

Wat is positieve gezondheid?

Hoe leef je eigenlijk gezond? Want gezondheid is zo veel meer dan alleen lichamelijk welzijn. En je ziet de aantallen chronisch zieke mensen enorm toenemen. In Nederland zijn er momenteel bijna 10 miljoen chronisch zieke mensen, dit vind ik echt shocking! Goed voor jezelf zorgen is best complex omdat ieder lichaam anders gebouwd is en je dus echt zelf moet uitvinden wat voor jou gezond is en dus positieve gezondheid genereert. Over het algemeen kun je stellen dat regelmatig bewegen, gezonde voeding, ontspanning, zingeving en een positieve mindset belangrijk zijn voor iedereen.

Overtuigingen

Waar ben je van overtuigd? Jouw overtuigingen bepalen niet alleen je beeld van de wereld maar ook hoe jij je voelt. Huh? Hoe werkt dat dan? Ga eens na als jij je plotseling boos of verdrietig voelt wat je nét daarvóór voor waar hebt aangenomen? Dus wat heb je een fractie geleden gelooft? Je emoties geven je feedback over of een overtuiging goed voor je is of niet. Interessant hè! Meer weten: check Vera Helleman

Hoe ziet jouw ideale omgeving eruit?

Wat is er fijner dan een opgeruimde en frisse woon- en werkplek? Poetsen is absoluut niet mijn favoriete bezigheid maar als ik opmerk hoe een plek daarna anders aanvoelt dan is het me zeker waard om toch even aan de slag te gaan. En het grappige is: je krijgt er ook weer energie van!

Zo werkt het ook met de keuzes die je maakt met de inrichting van je huis. Onderzoek je relatie eens met  spullen in je huis. Wordt je er blij van als je ernaar kijkt? Zet het je aan tot actie of stoort iets je mateloos? Ik kijk op een diepere laag naar huizen en de mensen die ze bewonen. Wat vertelt je huis over jou? Representeert je werkplek wie jij bent?

Zo binnen – zo buiten wil zeggen dat je omgeving een spiegel is van je binnenwereld. En zoals jij en jouw lichaam uniek zijn is je behoefte aan bepaalde kleuren, sfeer, geluid en licht dat ook. Als je omgeving je energie oplevert in plaats van kost dan ben je er ook veel liever, toch? Alles daarover lees je hier: Holistic Home.


"Met deze blog heb ik er bewust voor gekozen om praktische voorbeelden te geven uit mijn dagelijkse leven. Daarin wil ik de speelsheid en het ontdekken en uitproberen benadrukken. Dus onderzoek vanuit vreugde wat wel en niet voor je werkt en ben vooral niet te streng voor jezelf."

Ben je benieuwd naar het nieuwe werken anno 2023? Lees daarover alles in deze blog: Blij naar kantoor?  

Weten hoe je een werkruimte fijn inricht?
Kijk dan eens bij: Wonderful Office

Wil je mijn persoonlijke aandacht? Laat je inspireren en leer je huis holistisch kennen: Holistic Home

"Door alle delen in onszelf te herkennen en te erkennen worden we heel."